Fredsbloggen

En statyOm Framtiden

Posted by Christina Öster Sunday, August 10 2008 10:24:36

Under sommaren har många besökande turister fått veta att vi ska ha ett stort jubileum nästa år då Fredsriket Morokulien fyller 50 år. Arrangemangskommittén är bildad och kontakter tagna med Eda och Eidskogs Kommunalråd, Värmlands Landshövding och Hedmarks Fylkesman. Men jag vill inte avslöja några detaljer ännu, det får komma lite längre fram.

En sak som jag länge tänkt på är att om jag finge önska mig, så skulle jag resa en staty på gränsen föreställande Klas Pontus Arnoldsson. Han var en idog fredsivrare som genom sina skrifter och föredragsturnéer i Sverige och Norge, säkert bidrog till att unionsupplösningen 1905 till slut blev fredlig. Han var med och bildade Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen 1883 och fick Nobels Fredspris tillsammans med dansken Fredrik Bajer 1908, och det sägs att KP Arnoldsson kan vara orsaken till att Fredspriset delas ut i Norge. Om det hade delats ut i Sverige hade han nog aldrig fått det.

KP Arnoldsson var från början stins på Tumba station utanför Stockholm - även jag har jobbat på den stationen! - och därför skulle han stå som bronsstaty i Fredsriket, vänd mot järnvägsspåret i en vacker honnör med ett leende på läpparna som den evige Fredsstinsen. Håller ni inte med?

Christina

Välkommen!Om Framtiden

Posted by Christina Öster Saturday, August 18 2007 22:47:54

16 Augusti 2007.

Så har Fredsplatsens Vänner fått sin egen Fredsblogg. Det känns som ett stort och viktigt steg mot framtiden.

Det finns de som tycker att det inte är så märkvärdigt att hylla freden mellan Sverige och Norge, man tar den för självklar och given. Men lyfter man blicken det allra minsta utanför våra gränser så inser man snabbt att det är ganska unikt att hålla fred mellan två länder i nu snart tvåhundra år. Vår uppgift att föregå med gott exempel i vår omvärld måste tas på största allvar.

Det kommer ca 100 000 besökare varje år till Morokulien och många av dem från andra länder. En del kommer från länder där en gräns är en mur med vakter i uniform och kulsprutor. En del kommer från länder som har bråk varje dag med sina grannländer. Men så kommer de till Morokulien och ser att freden är möjlig. Att freden är lika stark som vit granit från Idefjorden och praktfull i sin opolerade yta. Visst ger det hopp. Visst är det viktigt att vi finns. Grattis på 93-års dagen.

Christina Öster, Ordförande