Fredsbloggen

Fredsbloggen

En staty

Om FramtidenPosted by Christina Öster Sunday, August 10 2008 10:24:36

Under sommaren har många besökande turister fått veta att vi ska ha ett stort jubileum nästa år då Fredsriket Morokulien fyller 50 år. Arrangemangskommittén är bildad och kontakter tagna med Eda och Eidskogs Kommunalråd, Värmlands Landshövding och Hedmarks Fylkesman. Men jag vill inte avslöja några detaljer ännu, det får komma lite längre fram.

En sak som jag länge tänkt på är att om jag finge önska mig, så skulle jag resa en staty på gränsen föreställande Klas Pontus Arnoldsson. Han var en idog fredsivrare som genom sina skrifter och föredragsturnéer i Sverige och Norge, säkert bidrog till att unionsupplösningen 1905 till slut blev fredlig. Han var med och bildade Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen 1883 och fick Nobels Fredspris tillsammans med dansken Fredrik Bajer 1908, och det sägs att KP Arnoldsson kan vara orsaken till att Fredspriset delas ut i Norge. Om det hade delats ut i Sverige hade han nog aldrig fått det.

KP Arnoldsson var från början stins på Tumba station utanför Stockholm - även jag har jobbat på den stationen! - och därför skulle han stå som bronsstaty i Fredsriket, vänd mot järnvägsspåret i en vacker honnör med ett leende på läpparna som den evige Fredsstinsen. Håller ni inte med?

Christina

  • Comments(0)//bloggen.fredsmonumentet.com/#post2